Door :
22 november 2024
BNR’s ‘Onder curatoren’ maakte over deze faillissementen een podcast. De podcast is te beluisteren via Spotify.
‘In de buurt van Breda verbouwden drie broers van Syrische komaf komkommers, paprika’s en andere groenten in kassen met een oppervlakte van 56 hectare groot. Capsicum noemden ze het tuinbouwbedrijf, naar het geslacht waar paprika’s en pepers onderdeel van zijn.
Net als veel tuinders kregen de broers in 2021 te maken met een oplopende gasprijs. De oudste broer zag een kans en ging speculeren met gas- en stroomcontracten die hij al had ingekocht voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Dat liet de makelaar van die contracten, energiebedrijf Powerhouse, aanvankelijk gewoon gebeuren.
Na de inval van Rusland in Oekraïne steeg de gasprijs, terwijl Capsicum juist had gespeculeerd op een daling. De verliezen van het bedrijf stapelden zich vervolgens hoog op.
De bestuurders en adviseurs van Capsicum gaan vervolgens creatief aan de slag met alle bezittingen van het bedrijf. De broers tuigen een constructie op waarmee ze hun bedrijf én hun schulden zo verhangen dat het bij een toekomstig faillissement moeilijk wordt voor een curator om zeggenschap te krijgen over de boedel.
Powerhouse vertrouwt het niet en vraagt net op tijd het faillissement aan van Capsicum. Op 29 november 2022 wordt het faillissement uitgesproken en gaat curator Mathieu Souren van Hoens & Souren Advocaten aan de slag, maar dat is niet makkelijk. De kassen worden namelijk gepacht door weer een andere partij, een stroman van de boers. Aan Souren de taak om de het bedrijf te doorgronden, de macht over de boedel te veroveren en ondertussen ook nog miljoenen komkommers en paprika’s te verkopen.’
De voorzieningenrechter heeft ontruiming van de kassen bevolen. Lees hier de uitspraak van 14 maart 2024.
Op 29 november 2022, 6 december 2022 en 30 januari 2024 heeft de rechtbank Den Haag de faillissementen van de Capsicum-groep vennootschappen uitgesproken. De rechtbank heeft mr M.W.M. (Mathieu) Souren aangesteld als curator. De voortgang van de afwikkeling van het faillissementen kan gevolgd worden via de website van de rechtspraak. Op die website worden periodiek in beginsel elke drie maanden de faillissementsverslagen gepubliceerd.
Op 22 februari 2024 vond de mondelinge behandeling plaats van een door de curator geëntameerd kort geding. De gedaagde partij was onder meer NL Pepper B.V., een onderneming die gelieerd is aan de gefailleerde Capsicum-vennootschappen.
Capsicum houdt zich bezig met de exploitatie van kassencomplexen, waarin onder meer paprika’s en komkommers worden geteeld. Tijdens de eerste bevindingen, kort nadat de faillissementen waren uitgesproken, is de curator al snel geconfronteerd met een vermoeden van aanzienlijke faillissementsfraude van miljoenen euro’s.
Door een truc wordt naar mening van de curator kunstmatig de waarde van de kassen verlaagd door middel van dubieuze transacties. De pachtovereenkomst voor het exploiteren van de kassen is uitsluitend mondeling gesloten. De pachtovereenkomst is niet ter goedkeuring voorgelegd aan de Grondkamer, waardoor (onder meer) de pachtsom niet invorderbaar is. Bovendien is de overeengekomen pachtprijs minder dan de helft van de marktconforme pachtprijs. Doordat de pachtprijs is gehalveerd, is ook de waarde van de kassen meer dan gehalveerd. Zowel de waardevermindering van de kassen als het niet kunnen invorderen van de pacht, maakt dat de boedel voor een bedrag van meer dan 11 miljoen euro zou zijn benadeeld.
In het kort geding vorderde de curator ontruiming van de kassencomplexen zonder dat de exploitatie van de kassen zou worden geschaad. Die vordering is toegewezen. De kassen kunnen door de curator worden verkocht. De curator heeft nu immers de vrije beschikking over de kassencomplexen. Het is in het belang van de opbrengst dat de kassen in onverpachte staat kunnen worden verkocht.
De voorzieningenrechter heeft op 14 maart 2024 uitspraak gedaan. Bijgaand artikel werd op 22 februari 2024 gepubliceerd in het Algemeen Dagblad.
Meer over faillissementen