Bouw en vastgoed

Issues en ontwikkelingen

De Nederlandse bouw- en vastgoedsector is na enkele moeilijke jaren weer volop in beweging. De sector staat voor interessante uitdagingen, zoals duurzaam bouwen, ‘van het gas af’ en de herontwikkeling van oude kantoorgebouwen. En dat alles in een veranderende (arbeids)markt.

Of u nu ondernemer of opdrachtgever bent, in de bouw- en vastgoedsector heeft u te maken met een grote verscheidenheid aan civiele en bestuursrechtelijke kwesties.

Tot onze cliënten rekenen wij onder andere aannemers, projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, en daarnaast ondernemers die incidenteel in aanraking komen met bouwrecht of huurrecht.

Onze expertise op het gebied van bouw en vastgoed bestaat onder andere uit:

Meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u eens van gedachten wisselen? Neem gerust contact op met Mykel Beekman.

 • Aanneming van werk
 • Aan- en verkoop van vastgoed
 • Huur- en exploitatiekwesties
 • Zakelijke- en gebruiksrechten
 • Wabo en omgevingsvergunningen
 • Arbitrage

Hoe wij u kunnen helpen

Hoens & Souren kent de markt en de ontwikkelingen die de toekomst van de sector vormgeven. Voor veel cliënten treden wij op als huisadviseur, waarbij we hen begeleiden bij alle juridische aspecten van onder andere contracten, samenwerking, vergunningen en aansprakelijkheid. Als er procedures gevoerd moeten worden, zetten wij alle middelen in om de belangen van onze cliënten te verdedigen.

Een belangrijk issue in de bouw is het laten aansluiten van de hoofdaannemingsovereenkomst op de onderaannemingsovereenkomst, om de risico’s voor de hoofdaannemer te beperken. Ook al zijn er goede standaardovereenkomsten, de situatie is zelden standaard en vereist vaak maatwerk. Hoens & Souren heeft hier veel ervaring mee, wat voorkomt dat u voor onaangename verrassingen komt te staan.

De multidisciplinaire teams van Hoens & Souren combineren kennis van uw sector met specialistische kennis van – en ervaring met – verschillende rechtsgebieden.

Onze advocaten adviseren en procederen op uiteenlopende aandachtsgebieden, waaronder:

 • Onderhandelen en contracteren
 • Geschillen binnen de onderneming en aansprakelijkheid
 • Insolventie en herstructurering
 • Personeel en reorganisatie
 • Overnames en bedrijfsopvolging

Voorbeelden van wat wij voor cliënten bereiken

Succesvol verweer koper bedrijfspand tegen procedure projectontwikkelaar

Hoens & Souren stond de koper bij in een door de projectontwikkelaar aangespannen procedure bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Lees hier hoe de procedure voor de koper tot een succesvol einde kwam.

Huurprijsaanpassing winkelruimte overeengekomen

Door leegstand en renovatie in een winkelcentrum kwam de bedrijfsvoering van een cliënt in gedrang. Hoens & Souren trad in onderhandeling met de verhuurder en bewerkstelligde een forse huurprijsverlaging.

Ondernemer krijgt huuropzegging van gemeente. Wat nu?

Nadat alle ondernemers van een bedrijventerrein een huuropzegging van de gemeente ontvingen, wendden drie van die ondernemers zich tot Hoens & Souren met het verzoek voor hen een oplossing te bewerkstelligen. Lees meer.