Ferrari gestolen tijdens consignatie: wie betaalt?

Door :

30 november 2021

Rood hoofd? Ferrari-dealer Kroymans is er volgens het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden[1] in geslaagd bewijs te leveren dat er sprake is van een consignatieovereenkomst. Kroymans had slechts de opdracht de Ferrari 512 TR voor de klant te verkopen. Van bewaarneming was geen sprake.

Het hof maakt uit de getuigenverklaringen van onder meer de Kroymans-werknemers op dat de eigenaar van de Testarossa gehouden was de bolide afdoende te verzekeren. Tijdens de InterClassic-beurs te Maastricht, waar Kroymans dacht de Ferrari te kunnen slijten voor de eigenaar, wordt de Ferrari uit de parkeergarage gestolen. De verzekeraar van de eigenaar keert slechts € 85.000,00 uit aan de eigenaar, die de auto op basis van de taxatiewaarde heeft verzekerd.

Kroymans en de eigenaar hebben echter een vraagprijs afgesproken van € 189.500,00, waarover Kroymans 2,5% fee zou ontvangen bij gerealiseerde verkoop. De eigenaar claimde de missende ton bij Kroymans, maar de aangesproken dealer hoeft deze niet te betalen aan de eigenaar.

Dat Kroymans al dan niet onzorgvuldig heeft gehandeld (waarvan overigens geen sprake is) is voor zover niet van belang. De verzekeraar heeft immers uitgekeerd, de ‘onderverzekering’ komt in dit geval voor risico van de eigenaar. Kroymans en de eigenaar hebben aan deze zaak ongetwijfeld een ‘rood hoofd’ overgehouden.

Consignatie- (of bewaarnemings)overeenkomst nodig? Stuur een mail naar Maarten Brouwers of bel 31 (0)6 42778419

[1] ECLI:NL:GHARL:2021:10080

Dit bericht is door Maarten Brouwers op 28 oktober 2021 gepubliceerd op LinkedIn.