H&S Arbeidsrecht Updates: Dunne grens tussen werknemers en zelfstandigen/zzp’ers

28 november 2018

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt kiest de schaarse sollicitante voor uw bedrijf!

Vlak voordat u de arbeidsovereenkomst aanbiedt, zegt ze:
“Ik werk liever als zzp’er, kan dat ook?”

U vindt dat prima, gaat naar de website van de Belastingdienst en kiest een algemene modelovereenkomst die u hiervoor kunt gebruiken. Maar wat zet u nu in deze overeenkomst, zodat deze dame een “echte” zzp’er is?

  • De gele artikelen wijzigt u niet.
  • De website, het KvK- en BTW-nummer van de zzp’er.
  • Een uurtarief tussen € 18 en € 75.
  • De overeenkomst duurt korter dan een jaar.
  • Bepalen wat de zzp’er doet, maar niet hoe zij de opdracht uitvoert.
  • Niet fulltime inzetten van de zzp’er, zodat zij nog voor andere opdrachtgevers kan werken.
  • Alleen vergoeding voor gewerkte uren (niet bij ziekte of vakantie bijvoorbeeld).

Verder kunt u veel artikelen vrij, zelf invullen of toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering en de afspraak dat de zzp’er de loonbelasting aan u terugbetaalt als de Belastingdienst toch bij u aanklopt.

Tenslotte kunt u bij de uitvoering van de opdracht ook nog terrein winnen door de zzp’er met eigen spullen en kleding te laten werken en niet hetzelfde kerstpakket te geven als werknemers. Blijkbaar moet vooral de Belastingdienst te vriend worden gehouden, niet de mensen die hard voor u werken.

De handhaving van deze regels is door de Belastingdienst opgeschort tot in ieder geval 1 januari 2020, met uitzondering van kwaadwillenden. De regels gelden in ieder geval tot 1 januari 2021. Volgens een kamerbrief van afgelopen maandag 26 november 2018 wordt de nieuwe wetgeving ten aanzien van zzp’ers uitgesteld, omdat dit op gespannen voet staat met Europees Recht. Voorlopig moeten we het dus met de modelovereenkomsten doen.

Wilt u een zzp’er inschakelen en daarvoor een goede overeenkomst opstellen, neem dan contact op met Ernst Jan van de Velde of bel 079 – 342 02 50.